Участь у вебінарі зі збереження української культурної спадщини

31 березня 2022 року

31 березня 2022 року учасниця проєкту CityFace Ольга Вовк взяла участь у вебінарі «Громадянське суспільство в дії заради спадщини України, яка перебуває під загрозою зникнення».

Організаторами та учасниками заходу виступили провідні європейські та світові організації в галузі культури, серед яких – ЮНЕСКО, Europa Nostra, Global Heritage Fund, Our World Heritage, ICOM, ICOMOS, ICCROM та інші, а також представники провідних університетів, дослідницьких інституцій та неурядових організацій. У вебінарі взяли участь 22 спікери та 230 слухачів, які представили 45 країн з усіх континентів світу.

Українські фахівці в галузі музейної та пам’яткоохоронної справи окреслили для присутніх ситуацію, що склалася в Україні у цих сферах внаслідок воєнних дій. Також були обговорені кроки, до яких повинно вдатися світове співтовариство, щоби допомогти збереженню історико-культурної спадщини в нашій державі.

Зокрема, Ольга Вовк наголосила, що Україна потребуватиме консультативної допомоги фахівців-реставраторів, трансферу відповідних технологій та сучасних матеріалів. Також вона закликала колег з України фіксувати знищені та пошкоджені пам’ятки, спогади людей про цю війну, збирати і зберігати відповідні джерела. Пропозиція Ольги Вовк була включена до фінального протоколу засідання.

Summary document of the speakers and chat