Міжнародний день пам'яток і визначних місць

18 квітня 2023 року

​18 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам'яток і визначних місць, а в Україні – День пам’яток історії та культури. Вітаємо колег, що займаються пам'яткоохоронною діяльністю та пам'яткознавством!


В умовах війни перед пам'яткоохоронними установами та організаціями постали складні завдання забезпечення належного захисту та збереження культурної спадщини України. Станом на 12 квітня ЮНЕСКО підтвердила пошкодження 251 об’єкта з 24 лютого: 108 релігійних об’єктів, 21 музей, 90 будівель, що представляють історичний та/або художній інтерес, 19 пам’ятників, 12 бібліотек, 1 архів.

Міжнародний день пам’яток і визначних місць (або День всесвітньої спадщини) встановлено згідно з рішенням 22-ї Генеральної конференції ЮНЕСКО (липень 1983 р.) з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (International Council on Monuments and Sites; ІCOMOS). Метою цього дня є заохочення місцевих громад та окремих людей у всьому світі замислитися над важливістю культурної спадщини, зокрема для збереження їх ідентичності та забезпечення стійкого розвитку локальних спільнот. Відзначення цього дня має сприяти усвідомленню різноманітності культурної спадщини, а також її вразливості та необхідності проведення заходів для її охорони.

День пам’яток історії та культури було встановлено згідно з Указом Президента України від 23 серпня 1999 р. за ініціативи вчених і працівників державних органів охорони культурної спадщини.

Фото: https://life.pravda.com.ua/culture/2022/04/16/2482...